10 éves a Népkör MMK Fabula Rasa Színjátszó Grund

A Népkör Magyar Művelődési Központ sokáig a vajdasági magyar színjátszás egyik fellegvárának számított, színművész-generációk kerültek ki épületéből, műkedvelő társulataiból. Vajdaságban kevés magyar gyermek és ifjúsági színjátszó csoport létezik, ezért a Népkör Magyar Művelődési Központ arra törekszik, hogy a 2008-ban megalakított Fabula Rasa drámacsoport munkáját segítse és támogassa.

A szabadkai Népszínház színészeivel és rendezőivel együttműködve az elmúlt tíz évben számos minőségi és szórakoztató előadás született. A gyermekszínjátszó csoportban külön hangsúlyt fektetnek a gyerekek kreatív kifejezőkészségének a fejlesztésére valamint arra, hogy az érdekelt középiskolásokat szakmailag is felkészítsék az újvidéki Művészeti Akadémiára való jelentkezésre. A Fabula Rasa Színjátszó Grund két korosztályban szerveződik egy-egy kiváló színművész vezetése mellett: de minden évadban több színházi kiválóság, szakember is segíti a munkát. Minden évben egy-egy egész estét betöltő darabot állítanak színpadra. Az előadásaikkal Vajdaság- és Magyarország-szerte vendégszerepelnek.  A produkciók színpadra állítása mellett főként a tagok színpadi kompetenciáját, az egymás iránti bizalmat, a csapatmunkában, együttműködésben való részvétel készségeit és természetesen a kreativitásukat is célzottan fejlesztik.

2018-ban ünnepelték fennállásuknak 10. évfordulóját. A jubileum alkalmából az eddig előadott darabokat felújították és a legjobb jelenetekből egy új visszaemlékező darabot állítottak össze. A Fabula történetében sokan választották a hivatásos színészi pályát, és jelenleg is több valamikori Fabulás a Színművészeti Akadémia növendéke.

A Grund emellett a 2018-as évben Ray Cooney: Páratlan Páros című művét vitte színre. John Smith londoni taxisofőr, hétköznapi ember, szorgalmasan fuvarozza saját kocsiján az utasokat, olykor túlórázik és munka után siet haza, szerető feleségéhez. Egy este verekedésbe keveredik, és fejsérülésével kórházba kerül. Egy rendőrfelügyelő szállítja haza. És ekkor különös dolog derül ki. John más címet mondott be a rendőrségen és mást a kórházban. Elkezdődik a kétségbeesett magyarázkodás. Johnról, erről az átlagemberről a legelképesztőbb titkok kerülnek napvilágra. Két szomszédos kerületben két lakása van, s az egyikben Mary, a másikban Barbara nevű feleségével él együtt. A leleplezéstől való rettegés Johnt hihetetlen helyzetekbe sodorja.

A Fabula Rasa Gyermekszínjátszó Grunddal Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című színjátékát adták elő. A darab nyelvezete a régi magyar beszéd ízességét idézi meg.

A Fabula Rasa munkája töretlen, teltházas közönség előtt mutatják be minden egyes darabjukat. A szakosztály működése remek lehetőséget ad arra, hogy a fiatalok még jobban belelássanak a színház világába, ahol egyesülnek a zene, tánc és színházi dramatikus elemek. Olyan tabutémákat, hétköznapi problémákat feszegetnek a darabok, amelyek elgondolkodtatóak minden generáció számára, fiataloknak és szüleiknek egyaránt.

A gyermek- és ifjúsági magyar színjátszás Vajdaságban közösségmegtartó erővel bír, a művészi fejlődés lehetőségeit biztosító bázis, a csoportban, közösségben való létezés révén már fiatalon bekapcsolja a személyeket a közművelődési életbe.

A műsor során a következő díjak kerültek kiosztásra:
Bambach Róbert emléklapot kapott a színjátszás terén elért eredményekért:
1. Szabó Szandersz
2. Ambrus Richárd (2015-ben már megkapta ezt a díjat, de kiemelkedő tevékenysége miatt, a Népkör vezetősége és a szakosztály vezetője újra érdemesnek találta erre a díjra) 
Piros tulipán díjat kapott az elmúlt évadok kimagasló tevékenységének elismeréseként valamint azért mert a szakosztályban 10 éve tevékenykedik:
1. Dedovity Tomity Dina
2. Lukács Ramóna
3. Greguss Lilla
Ezüst tulipán díjat kapott egy évtized kimagasló tevékenységének elismeréseként:
1. Greguss Zalán
2. Ralbovszki Csaba

 

10 eves a fabula 01

 

Pillanatképek a szabadkai Népkör MMK Fabula Rasa Színjátszó Grund gálaműsoráról, melyet megalakulásuk 10 éves évfordulója alkalmából rendeztek.