145 éve a szabadkai magyar közösség szolgálatában – évadköszöntő a Népkörben

A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ két napos rendezvénysorozattal ünnepelte meg a 145. évad kezdetét. Szombaton, a második napon ünnepi gálaműsort készítettek a Népkör táncosai, zenészei. Az esten a Róna táncegyüttes erre az alkalomra összeállított műsorát tekinthette meg a közönség.

Az est folyamán az Interetno Fesztivál Képekben című tárlat is megnyílt az Oláh Sándor körgalériában. A kiállításon azoknak a professzionális és ügyes amatőr fotósoknak a legjobb munkái kaptak helyet, akik az Interetno Fesztivál egy-egy pillanatát kapták lencsevégre. A Népkör munkatársai díjazták a legjobb alkotásokat.

A gálaműsor előtt dr. Takács Márta köszöntötte az egybegyűlteket. Azt mondta, az intézményt maguk a Népkörösök éltetik. Az elnök asszony büszkén mutatta meg a közönségnek a Népkörös tagsági könyvét, valamint az egyik felmenője tagságát igazoló okmányt is. Dr. Takács Márta reméli, évtizedek múlva az ő könyvecskéjét emeli a magasba valaki büszkén a Népkör deszkáin. Az intézmény elnöke továbbá azt mondta: munkatársaival együtt a jövőben is a szabadkai magyar közösséget szolgálja a Népkör.

Az önkormányzat részéről Ágoston Pribilla Valéria mondott ünnepi beszédet. Szabadka polgármesterének művelődési tanácsosa azt mondta, az ember kinyílik, megnyílik amikor csodára vár, és ilyenek a Népkörösök, akik újra meg újra a tánc, az ének, a kép és a színpadi játék által építenek közösséget. A polgármester munkatársa továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy a Népkör az Interetno Fesztivál által világhírűvé tette Szabadkát.

A beszédeket közvetően a Népkör vezetősége, szakosztályvezetői, kiemelkedő munkatársai és segítői díjakban, elismerő oklevelekben részesültek. Dr. Takács Márta Ezüst Tulipán-díjat kapott. Ezüst Tulipánt vett át továbbá: Rumenyákovity Szilvia és Rumenyákovity Kárlo, a néptánc-szakosztály két vezetője, valamint Kiss Andor néptáncos, aki 30 éve a Népkör tagja.  Az Arany Tulipánt azok vehették át, akik több évtizede tevékenykednek a Népkörben. Arany Tulipánt kapott: Bodrogi Béla, az intézmény főtitkára, Bodrogi Hajnalka, a Népkör ügyvezetője, Boros György a Képzőművészeti Szakosztály vezetője, egyben a Népkör alelnöke, Fenyvesi Margit, a Díszítőművészeti Szakosztály vezetője és dr. Tóth Tivadar, a Népkör alelnöke. Az est folyamán a Népkör kiemelkedő tevékenységű munkatársai és a különböző szakosztályok tagjai is elismerésekben részesültek. A Népkör a médiapartnereinek is köszönetet mondott. Elismerésben részesítette a Pannon Rádiót és Televíziót a sok éves együttműködésért. Tomislav Dedović-Tomić, a szabadkai Dinovizija audio-video produkciós cég tulajdonosának is köszönőlevelet ajándékozott a Népkör, amiért a kezdetek óta megörökíti az Interetno Fesztivált és a Népkör jelentős eseményeit.

 

A tárlatmegnyitó, az ünnepi beszédek és a gálaműsor után tortával kedveskedtek a Népkör munkatársai a közönségnek.