A népi játékok, a mondókák és az önfeledt szórakozás a Népkörben

A legkisebbektől az aggastyánokig – minden korosztály megtalálhatja a neki tetsző foglalkozást, kikapcsolódási lehetőséget a Népkör Magyar Művelődési Központban, amelynek kapui mindenki előtt nyitva állnak. Az Aranykapu Játszóház a 3-7 éves gyerekeket fogadja minden kedden és csütörtökön. A kicsik itt játékosan tanulhatnak, mondókákat, kiszámolókat sajátíthatnak el, közben megismerik hagyományainkat, szokásainkat, ugyanakkor a szókincsük és a kézügyességük is fejlődik. A részleteket Nagy Judit, a foglalkozások vezetője ismerteti.

– A keddi foglalkozásokat igyekszünk megtölteni népi gyermekjátékokkal, dalokkal, mondókákkal, ritmusgyakorlatokkal, a néptánc alapjaival és kézműves foglalkozásokkal, amelyek visszavezetnek a hagyományokhoz. Keddenként az első fél órában a gyermekek szabad tevékenységeket végezhetnek. Általában a konyhasarok, a babasarok, az építőkockák és a sínek építése a legkedvesebb elfoglaltság számukra, de a logikai játékokkal is szívesen töltik idejüket. Ezt követően mondókákkal, kiszámolókkal ismerkedünk meg, illetve felelevenítjük a már eddig ismerteket, miközben tapsoljuk, doboljuk azok ritmusát. A mondókák után áttérünk a gyermekdalokra, s ebből átfolyunk a körjátékokra, amit néhány néptánchoz fűződő alaplépés követ.

Miután megmozgattuk a gyermekeket, a kreativitás felé vesszük az irányt. Évszakhoz, ünnepkörhöz kötött kézműves foglalkozással töltjük a hátralévő időt, amelynek célja elsősorban, hogy a gyermek jól érezze magát, s közben fejlődjön a fantáziája, kézügyessége, s már kiskorában megtanulja, lássa, hogy természetes anyagokból mennyi ötletes dolgot lehet készíteni. Megismerik a hagyományokat, a régi idők játékait. Élvezik az olló használatát, a ragasztást, a magvak válogatását, ragasztgatását, a galacsinkészítést, temperával való festést, agyagozást, só-gyurmázást. Az itt készült alkotások mindegyikét hazavihetik a gyermekek, így a szülők is részesei lehetnek az aktuális témakörnek.

Csütörtökön a népmeséké a főszerep az Aranykapu Játszóházban. Ettől az évadtól ugyanis Ládafia mesékkel kedveskednek a Népkör munkatársai a kicsiknek.

– A csütörtöki játszóház felépítése a népmesékre épül. Annyiban hasonlít a keddire, hogy a gyermekek az első fél órát szabad játékkal tölthetik. A szabad játék után általában egy-egy ismerkedős játékot játszunk, amelynek célja, hogy a gyermekek közelebb kerüljenek egymáshoz, jobban megismerjék egymást, ne legyenek szégyenlősek, ki merjenek állni, szerepelni, egyszóval, hogy felszabaduljanak, hiszen a közös minőségi munkának ez a szoros baráti kapcsolat az alapja. A magyar népmesék zenéjét meghallva a gyermekek már tudják, hogy képzeletben madarakká válunk, s vidáman repkedjük körbe a játszóház minden zugát, majd a dal végére érve leszállunk a meseszőnyegre, onnan csalogatjuk közénk meseországot és Ládafiát. Meseország egy hatalmas fehér függöny, amely a gyermekekre ereszkedik a magasból, körbevesz bennünket, kizárva ezzel a külvilágot. A tapasztalat is azt mutatja, hogy a gyermekeket ilyenkor nem érdekli, hogy mi történik a függönyön kívül. Meseországgal együtt Ládafia is megérkezik hozzánk. Ládafia történetét minden alkalommal elmeséljük, felelevenítjük a gyermekekkel. A történet szerint a láda a Népkör padlásáról került elő, nagyon poros volt, s Ernő bácsi gondolta, letakarítja. Ekkor ráfújt egyet, hogy lefújja a sok éves port róla, és abban a pillanatban csillámpor repült a levegőbe. Azóta tudjuk, hogy ez egy különleges láda. Méghozzá azért, mert minden hónapban újabb és újabb mesékkel örvendeztet meg bennünket. Havi szinten tehát egy mesére épülnek a csütörtöki foglalkozások. Minden hónap első csütörtökén a mese megismerése a program. A hónap második hetében meseország benépesítése az előrelátott terv, ami a meséhez kapcsolódó kézműves foglalkozást jelenti. Ilyenkor a mesében megjelenő szereplőket, eszközöket készítjük el. Az elkészítéshez szükséges eszközök is a Ládafiából kerülnek elő, így a gyerekek mindig nagy izgalommal várják, hogy mit tartalmaz a láda. A harmadik csütörtök meseország dallamaival okoz örömet számunkra. Ekkor az aktuális mese egy-egy részlete van megzenésítve, vagy olyan dalok, mondókák kerülnek elő, amelyek kapcsolódnak a meséhez. Ez a hét a dallamoké. Az hónap utolsó csütörtöke a dramatizációra épül „Nyitva van az Aranykapu” néven. Mivel a gyermekek három héten keresztül ismerkednek a mesével, a negyedik héten szerepjátékra vagy bábozásra van lehetőség. Ilyenkor a gyerekek szerepelnek, amelynek a szülők is részesei lehetnek, mint közönség. A szülőket tehát minden hónap utolsó csütörtökén 18 órától szeretettel várjuk. A foglalkozások egymásra épülnek, de bármelyik héten bekapcsolódhatnak a gyerekek.

A Népkör Magyar Művelődési Központ Aranykapu Játszóháza mindenkedden és csütörtökön tárt ajtókkal várja a gyermekeket. A játszóházas foglalkozások 17 órától 19 óráig tartanak.