A néptánc szakosztály viselettára új csizmákkal bővült

A Népkör Magyar Művelődési Központban 1946-ban alakult a néptánc szakosztály. 2016-ban ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját. Jelenleg 6 korcsoportban dolgoznak kisóvodás kortól a felnőtt korosztályig.  Számos hazai, külföldi fesztiválon és rendezvényen sikerrel léptek fel. Úgy a gyermek, mint a felnőtt csoportok Vajdaság kiemelkedő együttesei. A budapesti Martin György Néptáncszövetség által szervezett Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán a Népkör reprezentatív Róna táncegyüttese ÖRÖKÖSEN KIVÁLÓ MINŐSÍTÉST kapott, amely a legrangosabb elismerés a magyar néptáncban.

A Róna táncegyüttes többszörösen kiváló minősítésével, magas szintű előadásaival a legrangosabb Kárpát-medencei fesztiválokon már többször bizonyította, hogy a magyar nyelvterület legjobb néptáncegyüttesei közé tartozik. A Magyar Nemzeti Tanács 2011-es kimutatásai alapján a legnagyobb szakcsoportok, szakosztályok, együttesek közé sorolta. Ez ma sincs másként, bátran kijelenthetjük a legnépesebb tagsággal büszkélkedhetünk Vajdaságban.

A Népkör Magyar Művelődési Központ megalakulása óta fontosnak tartja, hogy évről évre több kulturális programba vonja be a vajdasági magyar gyermekeket és fiatalokat magyarságtudatuk kialakítása és megőrzése céljából. Tagjai a népművészet és a hagyományápolás lelkes elkötelezettjei, akik a tanulmányaik és munkájuk mellett magas szinten foglalkoznak ezzel a művészeti ággal. Tapasztalataik szerint az elmúlt évek során egyre szűkül azoknak a fiataloknak az aránya, akik komolyan érdeklődnek a magyar kultúra iránt, illetve az erre szánt idő is egyre csökken. A Népkör továbbra is a magyar fiatalok önkifejezésének, amatőr kulturális tevékenységének elsődleges intézménye. A Népkör fő feladatának tekinti, hogy megteremtse a szükséges feltételeket a szakosztály zavartalan munkájához. A néptánc szakosztály töretlen működéséhez elengedhetetlen volt új csizmák beszerzése, melyet a Bethlen Gábor Alap és a Szekeres László Alapítvány támogatásából tudtuk fedezni. Lehetőséget kell teremteni a fiataloknak, hogy hasznosan töltsék el a szabadidejüket, akik szeretnék ápolni a magyar kultúrát, akikben van hajlandóság arra, hogy megismerjék a gyökereiket és ez által erősítsék magyarságukat. A néptánc szakosztály célja, és feladata hogy a szabadkai és környékbeli fiatalok hasznosan töltsék el a szabadidejüket, hogy megismerjük a magyar kultúrát és hagyományokat, valamint megismerkedjenek egymással és barátságok alakuljanak ki közöttük.

bethlen magyar kormany