http://nepkor.rs/i-was-doing-my-homework-when-the-phone-rang/

15 felnőtt és 20 gyermek alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők a Népkör Magyar Művelődési Központ Oláh Sándor Képzőművészeti Szakosztályának tavaszi tárlatán.

Boros György tanítványai minden évben két nagyszabású kiállításon mutatják meg alkotásaikat. Ősszel és tavasszal szerveznek tárlatot, amelyen a legújabb alkotásaikat tárják a nagyközönség elé. A gyerekek most grafikákat készítettek, amelyeken a környezetüket örökítették meg, míg a felnőttek az utóbbi időben akvarellel dolgoztak. A tavaszi tárlatra természet ihlette munkákat készítettek. Volt aki tájképeket festett, mások pedig csendéleteket, elsősorban virágokat ábrázoló alkotásokat készítettek. A kiállítást Mile Tasić művészettörténész és Bíró Tímea, a szabadkai Népszínház munkatársa nyitotta meg. Mile Tasić elsősorban arra hívta fel az érdeklődők figyelmét, hogy az akvarell bizony az egyik legnehezebb képzőművészeti technika, ugyanis nincs lehetőség a javításra. A Népkör alkotói azonban ezen a téren is megállják a helyüket, évről évre újat mutatnak munkásságukból. Bíró Tímea pedig arról beszélt, hogy a tavaszi tárlat arra is rámutat, hogy nem szabad hagynunk, hogy a technika vívmányai kiszorítsák az életünkből az emberi kapcsolatokat. Fontos, hogy élvezzük a természetet, körbe vegyük magunkat állatokkal. A gyermekek alkotásai pedig azt az üzenetet hordozzák, hogy fontos a játék – tette hozzá Bíró Tímea.

Boros György, a Képzőművészeti Szakosztály vezetője szerint a felnőtt alkotók munkáin jól látható a folyamatos fejlődés, a tagok mindegyike önfeláldozóan dolgozik, igyekszik elsajátítani az új képzőművészeti technikákat. A gyerekek pedig folyamatosan részt vesznek a versenyeken, pályázatokon, világszínvonalú munkáikkal pedig már számtalan díjat és elismerést érdemeltek ki.

Szabó Hangya Teréz évek óta tagja a Képzőművészeti Szakosztálynak. Szerinte a csoportban való tevékenykedés által az ember magára találhat. Bár Boros tanár úr szigorú, de rendkívül nagy türelemmel foglalkozik a tanítványaival – mondja Szabó Hangya Teréz, aki két tájképet hozott a tárlatra.

A hivatásos képzőművészek is rendszeresen figyelemmel kísérik a Népkör alkotóinak tevékenységét. Kerekes Sándor is megtekintette a kiállítást. Azt mondta, minden tekintetben végtelenül jól sikerült a tavaszi tárlat. Az ilyen szép dolgokat pedig meg kell mutatni a nyilvánosságnak, felhívni a figyelmet arra, hogy rendkívül tehetséges amatőr alkotók és gyerekek élnek és dolgoznak a környezetünkben.

A tavaszi tárlat június 20-ig látogatható a Szabadegyetem földszinti kiállítótermében.

A felnőtt kiállítók:

Antal Szilárdka, Szabó Hangya Teréz, Margit Bešlić, Biljana Vukomanović, László Teréz, Vujković Hilda, Tormási Ilona, Szabó Irma, Dragica Baćanov, Anđelka Dulić, Boroš Marija, Kéménczy György, Honkó Zsuzsanna, Cvijović Julija, Kiss Mária.

 

A gyermek kiállítók:

Fürstner Nina, Sebsi Dorothea, Fürstner Korina, Losonci Máté, Kovačević Aleksandra, Bašić Palković Dunja, Korolija Anastazija, Skočaić Dragana, Csupák Viktória, Korek Diána, Paszterkó Richárd, Törtei Petra, Bektašević Anja, Cibolja Stella, Csupák Albert, Glogovac Milica, Kozarić Sofija, Veselinović Nevena, Fazekas Izabella, Füstös Emma.