Biopiac a Népkörben

A Népkör a hagyományőrzés, a népi értékek továbbéltetése, a tartalmas művelődési programok szervezése mellett a polgári kultúrának is otthont ad. Igyekszik minden igénynek eleget tenni, ezért folyamatosan újdonságokkal lepi meg a közönségét. Ennek jegyében a múlt évadban elindult a Természetgyógyász-előadássorozat, amelynek keretében havonta egyszer vajdasági és magyarországi természetgyógyászok, életmód-tanácsadók és más szakemberek előadásait hallgathatják meg az alternatív gyógymódok és egészségmegőrzés iránt érdeklődők.  Eddig az előadássorozat alkalmával szó volt többek között a színek gyógyító erejéről, a pozitív életszemléletről, a zöldbúzalé jótékony hatásairól és sok másról is. Hatalmas volt az érdeklődés Szabó Gyuri bácsi, a bükki füves ember előadása iránt is, aki a gyógynövények helyes alkalmazásáról mesélt.

A nagy sikerre való tekintettel a Természetgyógyász-előadássorozat az Ősi Forrás Családi Egészségnappal bővült. Az egész napos rendezvényt eddig múlt év őszén és idén tavasszal szervezték meg. Bárki részt vehetett a szakemberek előadásain, a vizsgálatokon és tanácsokat is kaptak.

A Népkör MMK nemrég egy új szakosztállyal bővült, megkezdte munkáját a Tudatos Életkör. A továbbiakban heti összejöveteleket tartanak a csoport tagjai, tanácsokkal látják el az embereket. Az egészséges élet és az egészséges életszemlélet kerül előtérbe. A Népkör új szakosztálya hamarosan biopiacot szervez, amelyen a környező biokertészetek és tanyák mutatkoznak be a természetes módon megtermelt zöldségekkel, gyümölcsökkel, tejjel és az ezekből előállított készítményekkel. Itt lesz többek között a Puli tanya, a Faragó biotanya, a Csíkos biokertészet és még sokan mások. Emellett a kiskertek tulajdonosai is elhozhatják a kizárólag organikus módszerekkel előállított terményeiket.

A fő cél az, hogy az embereket közelebb hozzuk a termelőkhöz, hogy megismerjék egymást, tudják, hol szerezhetik be első kézből az egészséges élelmiszereket – emelte ki Bodrogi Hajnalka, a Népkör munkatársa.

Az első biopiacot május 24-én délelőtt tartják meg a Népkör MMK udvarában. Közben előadások is lesznek, a vásárlóknak lehetősége lesz meghallgatni Oszvald Zsuzsanna dietetikus tanácsait. Bemutatkozik egy család is, ők a makrobiotikus táplálkozásról mesélnek majd. Ételkóstolóval, gyermekfoglalkozásokkal és más érdekességekkel is várja a Népkör az első biopiac látogatóit és vásárlóit. Ezt követően havonta egyszer a helyi termelők portékáival megtöltik az intézmény udvarát, a biopiacokkal ugyanis a békebeli piacozás hangulatát szeretnék visszaidézni a szervezők. A célok között szerepel továbbá a mára már elfeledett paraszti kultúrkör felélesztése és becsületének visszaadása.