Cyber Cyrano – bemutató a Népkörben a Magyar Kultúra Napján

A mai rohanó világot tükröző programmal ünnepelte meg a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ a Magyar Kultúra Napját. A Fabula Rasa Színjátszó Grund bemutatójával lepte meg a közönséget az intézmény.

A Fabula Rasa Tasnádi István: Cyber Cyrano című művét készítette el Greguss Zalán szakosztályvezető rendezésében. Az előadás a szerelemről szól, egy fiatal fiúról, akinek két lány is megtetszett. Az internet, a modern kommunikációs eszközök is fontos szerepet kapnak a produkcióban. A fiatalok ugyanis napi szinten interneteznek, a tanuláshoz, az ismeretek bővítéséhez is kiváló segítség a világháló, ugyanakkor sok kamasz a barátaival is gyakrabban kommunikál a neten, mint a valóságban. A hétköznapok már elképzelhetetlenné váltak internet nélkül. Az internet azonban veszélyforrás is lehet. A közösségi hálókon sok fiatalt ismeretlenek jelölnek be, ez akár zaklatássá is fajulhat. Erre hívja fel a figyelmet a Cyber Cyrano. A Fabula Rasa legújabb előadásában három fiatal játszik. Bodnár Lonettát, Budinčević Krisztiánt és Sábity Anitát láthatja a közönség. A fiatal színjátszók azt mondták, különleges volt számukra a Cyrano próbafolyamata, ugyanis a kis létszámú produkció lehetővé tette azt, hogy sokkal mélyebben foglalkozzanak a színészi játékkal. A Fabula Rasa nyolcadik bemutatójában Greguss Erdélyi Hermina, a Népszínház színművésze jelmeztervezőként közreműködött. A videókat Baráth Attila színművész készítette.

Az előadás előtt Takács Márta köszöntötte a közönséget. Az Népkör elnöke azt mondta, az intézmény olyan programot kívánt készíteni a Magyar Kultúra Napjára, amely a mai világot tükrözi. Az internet a művelődéshez is hozzájárul, hiszen könyveket olvashatunk a neten, kiállításokat tekinthetünk meg virtuálisan, filmeket nézhetünk, és szinte minden elérhetőbbé válik az internetnek köszönhetően. Ugyanakkor a hátrányokra, a veszélyekre is fel kell hívni a figyelmet. Ezért örül annak, hogy a Népkör színjátszó szakosztálya ezt a témát dolgozta fel legújabb előadásában – tette hozzá Takács Márta.