FORRADALMI KÁVÉHÁZ – ÜNNEPELT A NÉPKÖR MMK

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére szervezett rendezvény a Kossuth-nóták felcsendülését követően koszorúzással kezdődött. A Népkör MMK főbejáratánál, a Kossuth-szobornál Maglai Jenő polgármester és Ágoston Pribilla Valéria polgármesteri tanácsos helyezte el a kegyelet virágait. A Magyar Mozgalom nevében Tomek Viktor és Csanádi Attila koszorúzott. Dr. Dévavári Zoltán a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kart képviselte a megemlékezésen. A Népkör koszorúját dr. Takács Márta, az intézmény elnöke és Bodrogi Béla főtitkár helyezte el. A VMDK nevében Tarr András és Tari István rótta le kegyeletét a Kossuth Lajost ábrázoló mellszobornál.

A rendezvény a Forradalmi Kávéházzal folytatódott a Népkör Kosztolányi Dezső termében. Ünnepei beszédet mondott dr. Dévavári Zoltán egyetemi docens, a Magyar Mozgalom ideiglenes ügyvivő testületének tagja. Kiemelte azt, hogy a vajdasági magyarság jól működő és nyitott közéletre vágyik. A szülőföldön való boldogulás fontosságára is felhívta a figyelmet.

–     Mi egy olyan országot, egy olyan kisebbségi magyar közösséget akarunk, amelyre mindannyian büszkék lehetünk, amelyben nem a félelem, a gyűlölet, a szolgalelkűség és az egyéni kényelem és érdekek szempontjai dominálnak, hanem a közösséghez tartozás valódi kohéziós ereje az egyetlen mérce: a tisztesség, a becsület, a tehetség, az áldozatos munkavállalás, a másság elfogadása, az érdemek és a valós, reális teljesítmény elismerése – mondta Dévavári Zoltán.

Az ünnepi műsorban felléptek a szabadkai Népszínház művészei, Greguss Erdélyi Hermina, Kalmár Zsuzsa, Pesitc Mónika, Szőke Attila és Vicei Natália. Közreműködött továbbá a Népkör Róna táncegyüttese és Szalagfűző énekkara, valamint Csonka Ferenc és a Rozsdamaró zenekar. A köszöntőt és az ünnepi összeállítást követően kávéházi hangulatban beszélgettek a Népkör vendégei.