Hamarosan megérkezik a világ!

Rekordszámú fellépővel várja a közönséget a XII. Interetno Fesztivál Szabadkán. 11 ország néptáncegyüttesei és zenekarai lépnek fel Etnopolisban, a város főterén augusztus 22-e és 26-a között.  A világviszonylatban is elismert multikulturális rendezvény szervezői, a Népkör Magyar Művelődési Központ munkatársai, mint minden évben, idén is több újdonsággal várjak a látogatókat. A részletekről Bodrogi Hajnalkával, a Népkör munkatársával beszélgettünk.  

– Az idén először határon túli magyar táncegyüttesek is részt vesznek fesztiválunkon, amit egy közös projektumnak köszönhetően valósíthatunk meg, amely a Közösen a régióért, közösen Európáért a hagyományok jegyében nevet viseli. Fontosnak tartjuk bemutatni, hogy hagyományainkon és a kultúrán keresztül hogyan őrizhetjük meg anyanyelvünket annak ellenére, hogy határon túlra szakadtunk.

* A fesztivál fontos részét képező kézműves kirakodóvásáron mi mindent láthatunk, hány stand kap helyet?

– Az eddigi évekhez képest a legnagyobb létszámú kirakodó egységgel készülünk, az egész központot belakjuk a kék szökőkúttól a zöld szökőkútig. Valamint a fentiekben említett projektumnak köszönhetően Erdélyből, felvidékról és Magyarországról is várunk kézműves mestereket. A nagyközönség megtekintheti az ő kiállításukat is. Továbbá a fesztivál idején vendégeink lesznek az Ópusztaszeri Nemzeti Park kézművesei is. Ők a játszóházban kézműves foglalkozásokkal várják a legkisebbeket. Emellett a Népkör Aranykapu játszóházas csapata várja a kis lurkókat. Természetesen mindén délután, gyermekprogramokkal várjuk a fiatal Etnopolisz lakókat.

* Milyen változások lesznek a programok kezdését illetően?

– A programok kezdési időpontját egy kicsit módosítottuk az előző évekhez képest. Mivel nagyon sok fellépőnk van, emiatt a táncpanorámákat egy órával előbb, 19 órakor kezdjük, de a részletes programot időben a nagyközönség elé tárjuk. Például az Interetno infópultja a város központjában már augusztus 18-tól várja az érdeklődőket, ahol minden információt megkaphatnak a jövendőbeli Etnopolisz lakók a fesztivállal kapcsolatban. Természetesen a szervezés nagyban folyik. Munkatársaimmal, Bodrogi Bélával, Szulovszki Szílviával, Rumenyákovity Kárlóval és az operatív csapattal, akiket nagyjából a Népkör tánckara tesz ki, a finomítás fázisában tartunk – ez azt jelenti, hogy részletbemenően foglalkozunk mindennel, ami a programokhoz kapcsolódik. Mindennapjaink igen sok munkával és jó hangulatban telnek.

* Milyen visszajelzések érkeznek a rendezvénnyel kapcsolatban? Sokan kérdezősködnek már a programokról, a fellépőkről?

– Igen, a szabadkaiak nagyon várják a fesztivált, sokan ismeretlenül megállítanak az utcán és faggatnak a fesztiválról. Nagyon nehéz anyagi körülmények között tudjuk megszervezni a fesztivált, évről-évre nehezebb. A gazdasági válság következtében támogatóink lehetőségei is megcsappantak. De, nem tehetjük meg, hogy a szabadkaiak legkedveltebb fesztiválja, amelyet büszkén mondhatjuk, és vállaljuk, hogy egy magyar művelődési központ szervez, bármiben is csorbuljon. Úgy, hogy bármilyen nehéz és keserves is, megéri, mikor látom a sok elégedett arcot, akiknek ebbe a poros kis városba évről évre elhozzuk a “világot”. Sok embernek szó szerint ezt jelenti ez az 5 nap.

* Hány ezer ember tekinti meg a programokat egy-egy fesztivál alkalmával?

– Több ezer ember, nem hiába mondtam, hogy a legkedveltebb fesztivál. Egy-egy este több mint 5000 ezer ember látogat el a fesztiválra. Akár hogyan is számolom ez kb. 25000 látogató az 5 nap alatt. Az érdeklődők naprakész információkat kaphatnak a www.interetno.net honlapon, valamint kövessenek minket a Facebookon is, ugyanis hamarosan nyereményjátékokat indítunk a fesztivállal kapcsolatban.