Hamarosan megkezdődik a XV. Interetno Fesztivál

A világ ismét Szabadkára érkezik. Augusztus 22-e és 27-e között tartják meg a XV. Interetno Fesztivált a város főterén. Hat külföldi ország táncegyüttesei mutatkoznak be a multikulturális rendezvényen.

Augusztus 22-én ismét felcsendül Szabadka központjában a már jól ismert Interetno song, azaz a fesztivál himnusza. A rendezvény központi eleme az esti táncpanoráma lesz. A nagyszínpadon Argentína, Costa Rica, Észak-Ciprus, Uruguay, Oroszország és Magyarország reprezentatív együttesei lépnek fel a házigazdák mellett. Összesen 12 csoport mutatkozik be Etnopolis színpadán. A fesztivál sikerét bizonyítja, hogy csaknem 30 ország 50 táncegyüttese jelezte részvételi szándékát. A szervezők azokat az együtteseket válogatták be a programba, amelyek zenéjükkel, táncukkal, viseletükkel és kultúrájukkal el tudják kápráztatni a szabadkai közönséget.

A kísérőprorramok közül az egyik legfontosabb a kézműves kirakodávásár, amelyen idén rekorszámú kiállító vesz részt.  103 kézműves portékájából válogathatnak a fesztivál látogatói. A gyermekeknek is sok érdekssséggel készülnek a szervezők. Lesz játszóház, gyermekkoncert, és több gyermekszínházi előadás is. A Népkör legkisebb táncosai is fellépnek Etnopolisban. A Hamipipőke című táncos mesejátékkal készülnek.

A fesztivál kiemelt vendége Kalocsa lesz. A vidékre jellemző tánc mellett kiállítással is készülnek a vendégek.

interetno 2016 plakat_FINAL-logok-01 (1)

 

Az Ex Libris nemzetközi pályázatra beérkezett munkákat is megtekinthetik az érdeklődők a rendezvény ideje alatt.

A táncos programok és a koncertek mellett gasztrofalu és borutca is várja a látogatókat. A későesti órákban a Népkörben a fesztivál fellépőivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Több újdonság várja idén a fesztiválozókat. A koncerteket egy külön nagyszínpadon tartják meg. A zenei programokat úgy alakították a szervezők, hogy az etno, a jazz, és a pop kedvelői is találjanak nekik tetsző koncertet. A szabadkai zenekarok is lehetőséget kapnak a fesztivál ideje alatt. Idén a megszokott öt helyett hat napig tart a rendezvény. A már jól megszokott záróceremónia és a tűzijáték 26-án este lesz, másnap jutalomkoncert várja a közönséget. Interetno nap idén Zentán és Kiskunhalason lesz.

Bodrogi Béla fesztiváligazgató azt mondta, hogy azok, akik számára nem szimpatikus a rendezvény, igyekeznek ellehetetleníteni a rendezvény szervezését. A csapat a csökkenő támogatások ellenére is igyekszik tartalmas szórakozást biztosítani a szabadkaiak számára. A szervezők sajnálattal vették tudomásul, hogy azokon a páláyázatokon, ahol a Magyar Nemzeti Tanács döntött, a fesztivál nulla dinárt kapott. Az MNT egy szerényebb összeggel járult hozzá a szervezéshez. Több támogató is megszakította az együttműködést a szervezőkkel, de a Népkör csapata minden helyzetben helyt állt, rövid időn belül megoldást talált a felmerülő gondokra.

Az Intereto Fesztivált a Népkör Magyar Művelődési központ szervezi Szabadka Város Önkormányzatának támogatásával.

Néhány éve egy közvéleménykutatást végzett a CeSID. Arról kérdezték a polgárokat, hogy 1-től 5-ig terjedő skálán hogyan osztályoznák a szabadkai fesztiválokat. Az Intereretno az összes szabadkai fesztivált megelőzve az első helyen végzett.