Skip to content

Színház az egész világ! – A Népkör közösségépítő terasz-rendezvénye júliusban

A Népkör Magyar Művelődési Központban 100 éve mutatták be az első színházi előadást. A háborút követően megszűnt minden kultúrélet a magyarság számára Vajdaságban. Ezért volt nagy jelentőségű, amikor 1919-ben egy kis amatőr csoport egy új magyar nyelvű darabot mutatott be a Népkör színpadán. A Népkör mindig is a vajdasági magyar színjátszás fellegvárának volt tekinthető. A Népkör deszkái több színész generációt neveltek fel, akik a későbbiekben sikeresen felvételiztek a Művészeti Akadémiára, őket hívtuk meg vendégelőadónak a rendezvényünkre.

A 150 éves Népkör Magyar Művelődési Központban 100 éve aktívan folyik színházi tevékenység. A Fabula Rasa drámacsoport jövőre ünnepli 15 éves fennállását a Népkör Magyar Művelődési Központ keretein belül. A Népkör Magyar Művelődési Központ sokáig a vajdasági magyar színjátszás egyik fellegvárának számított, színművész-generációk kerültek ki épületéből, műkedvelő társulataiból.

Az 5 nap alatt körbejártuk a színházi világ egy-egy szegletét. Beleshettek a színház kulisszái mögé, valamint megismerhették egyéb művészeti ágak (zene, tánc, film, irodalom) kapcsolódását a színművészethez. A foglalkozások kötetlen hangulatban zajlottak, hogy minél közelebb hozzuk a színjátszás világát a mai fiataloknak és ezzel is segítsük őket a pályaválasztás terén.

 

A program támogatója a Nemzeti Kulturális Alap volt.

NKA_logo_2012