sacramento state creative writing

Hivatalosan is megkezdődött a 15. Interetno Fesztivál. Szabadka legnagyobb rendezvényén hat külföldi ország reprezentatív táncegyüttesei lépnek fel, koncertek, és családi programok is várják a fesztiválozókat. A szabadkaiak már nagyon várták az Interetno fesztivált. Sokan már a délutáni órákban kilátogattak a főtérre. A megnyitón több ezres tömeg gyűlt össze.

A fellépők országuk zászlójával vonultak fel az Intereto Fesztivál színpadára. A következő napokban Argentína, Costa Rica, Uruguay, Észak-Ciprus, Oroszország és Magyarország táncosai lépnek fel. A házigazda intézmény, a Népkör csapata, valamint a Mladost képviseli Szerbiát a rendezvényen.

A 15-ik Interetno Fesztivált a CIOF, azaz a nemzetközi folklórfesztiválokat felkaroló szervezet szerbiai elnöke, Dragan Đorđević nyitotta meg. Takács Márta, a Népkör elnöke is köszöntőt mondott. Azt hangsúlyozta, örül, hogy a város partnere a fesztiválnak, hiszen a Népkörösök szeretik Szabadkát, a fesztivál pedig több okból is a város javát szolgálja.

A megnyitót követően elhangzott a már jól ismert Interetno Song, amely a fesztivál himnusza, majd elsőként az Észak-ciprusi együttes lépett fel.

A külföldi fellépők örömmel jöttek az Interetnora. A Costa ricai együttes vezetője, Roberto Valle azt mondja, azért jelentkezett a fesztiválra, mert nyitott a más nemzetek kultúrájának megismerése iránt.

– Mi nagyon szeretjük a zenét, ebből adódóan nyitottak vagyunk a más kultúrák megismerése iránt. Itt a fesztiválon nagyon jól érezzük magunkat, nagyon kellemes a hangulat, a szerbiai ételek is nagyon finomak, minden ízletes. Mi nagyon jól érezzük magunkat, ez a lényeg – mondta Roberto.

A 15-ik Interetno pénteken látványos gálaesttel zárul. A szervezők a jubileum alkalmából egy nappal kibővítették a rendezvényt. Így szombaton este a szabadkai Faust zenekar koncertezik a főtéren.

Az Interetno Fesztivált a Népkör Magyar Művelődési Központ szervezi. Az első Interetno egy napos volt, majd rövid idő alatt a város legtömegesebb rendezvényévé vált.