http://nepkor.rs/homework-helper-app-review/

A magyar énekesnő, színésznő, az ünnepelt díva életútját idézi a Magyarországi Szerb Színház előadása, amelyet szeptemberben mutattak be, azóta számtalan meghívásnak tett eleget a színészpáros. Többek között Brüsszelben is vendégszerepeltek ezzel az előadással. Hamarosan pedig Malmőben lépnek fel.

Karády Katalin szerepében Varga Klárit láthatja a közönség. A színművésznő már egyébként nem első alkalommal lépett fel a Népkör színpadán. Múlt évben Edith Piaf szerepében láthattuk Szabadkán. A színésznő azt mondja, hatalmas boldogságként éli meg azt, hogy ilyen csodálatos szerepek találnak rá.

–         Nagyon szeretjük ezt az előadást, annak pedig nagyon örülünk, hogy itt is felléphetünk vele, itt ugyanis más játszani, emelkedettebb. Karády szerepe felszabaító és felkavaró számomra, kicsit olyan ez, mintha az ember a legjobb értelemben mondva elégne – így érzem magam egy-egy előadás után. Sok mindent nem tudtunk megmutatni az előadásban, ugye másfél órában nem lehet egy életet bemutatni, de igyekeztünk érinteni a legfontosabb állomásokat. A rendkívüli és különleges nő életének legjelentősebb pillanatait mutatjuk be. Az a nagy szerencsém, hogy Rusz Milán drága barátommal készíthettük el ezt az estet. Öt éve dédelgettük a Karády-est gondolatát. Kerestünk megfelelő szöveget, de végül a kollégám, Milán úgy döntött, a dalok kiválasztása után maga írja meg a szöveget. Ő a partnerem is az előadásban.

A Magyarországi Szerb Színház nem ismeretlen a szabadkai közönség számára. Rusz Milán társulata már többször bemutatkozott a Népkör színpadán. A kétnyelvű színház gyakran tájol, a világ különböző pontjaira kapnak meghívást igényesen elkészített előadásaikkal, estjeikkel.

–         Mi kétnyelvűek vagyunk, ez valahol arra kötelez minket, hogy mindkét kultúrát ápoljuk, igyekszünk a két nemzetet közelebb hozni egymáshoz, feltárni mindazt, ami összeköti a magyarokat és a szerbeket, és arra hívjuk fel a figyelmet, hogy el kell felejtenünk mindent, ami minket elválaszt egymástól emberileg. A további terveink között az szerepel, hogy szeretnénk minél több előadást készíteni magyarul is és szerbül is, és ezekkel szívesen eljövünk Szabadkára, a Népkörbe.

Karády Katalin, eredeti nevén Kancler Katalin 1910-ben született Budapesten, egy több gyermekes családban. Szegénységben nőtt fel, ugyanakkor egy programnak köszönhetően néhány évet külföldön töltött, ahol nyelvet tanult. Miután színészi pályára lépett, hatalmas ismertségre tett szert, kora egyik legszebb nőjeként tartották számon. Első színházi fellépése a harmincas évek végén volt, az első mozifilmje, a Halálos tavasz hozta meg számára a hatalmas sikert. Élete később teljesen megváltozott, ugyanis a németek Magyarországra vonulása után szinte teljesen ellehetetlenítették, a dalait is letiltották a rádióból. 1944- tavaszán a szövetségeseknek való kémkedés vádjával tartóztatta le a Gestapo. Karády Katalin 1990-ben, New York-ban hunyt el.