Koszorúzás és megemlékezés a Kossuth-szobornál

Koszorúzással egybekötött megemlékezést szervezett a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére.

Az intézmény épületének bejáratánál található Kossuth-szobornál egybegyűlteket Takács Márta, a Népkör elnöke köszöntötte. Azt mondta, hogy napjainkban a fejekben van szükség forradalomra, hogy minél többet tehessünk a közösségünkért. A Népkör munkatársai most is arra törekszenek, hogy minél inkább összeforrasszák a magyar közösséget – tette hozzá Takács Márta.

Bunford Tivadar, a Vajdasági Magyar Szövetség szabadkai helyi szervezetének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy bátorságra napjainkban is szükség van, egymást erősítve jobban össze kellene fognia az itt élő maroknyi magyarságnak. A VMSZ helyi szervezetének elnöke továbbá azt hangsúlyozta, hogy nekünk, kisebbségi létben élő magyaroknak meg kell becsülnünk elődeinket, harcolnunk kell a szabadságunkért.

Orbán Viktor levelét Plank Zoltán magyar konzul tolmácsolta. Magyarország miniszterelnöke azt üzente a megemlékezőknek, hogy a magyarok szabadságát ma is csak a magyarok vívhatják ki. Békét, szabadságot és egyetértést kívánt Orbán Viktor miniszterelnök.

A megemlékezés virágait a szabadkai főkonzulátus nevében Plank Zoltán konzul helyezte el a Kossuth- szobornál. Dudás Károly a Magyar Nemzeti Tanácsot és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetséget, Bunford Tivadar és Horváth Tímea a Vajdasági Magyar Szövetséget képviselve koszorúzott. Maglai Jenő, Szabadka polgármestere, valamint a Népkört Képviselő Takács Márta és Bodrogi Béla is elhelyezte a kegyelet virágait.

A Népkör előtt összegyűlt megemlékezők egy perces néma csenddel tisztelegtek a tragikus helikopter-baleset áldozatai emlékére.