11 plus creative writing papers

Nyolc ország táncosai és zenészei szórakoztatják a közönséget Szabadkán, augusztus 21-e és 26-a között a világvárosban,
Etnopolisban. A házigazda Róna táncegyüttes mellett Szerbiát a „Fölszállott a páva…” című magyarországi tehetségkutató verseny győztese, a topolyai Cirkalom és egy újvidéki együttes képviseli, ugyanakkor a szabadkai művelődési egyesületek táncegyüttesei idén is bemutatják azt, hogyan is élnek együtt a különböző nemzeti közösségek Vajdaságban. Az esti táncpanorámák keretében továbbá magyarországi, Costa Rica-i , lettországi, macedóniai, romániai és Észak-ciprusi csoportok lépnek fel.

A szervezők idén gazdag koncertkínálattal kedveskednek a közönségnek. Itt lesz Palya Bea és új zenekara, A Nő projekt
című lemezüket mutatják be az Ineteretno Fesztivál színpadán. A csornai Romungro Gipsy Band, valamint a szabadkai Chick Norris band is koncertet ad. A multietnikus borutcáján 8 borászat mutatkozik be, esténként pedig az ott felállított kisszínpadon a táncosokat kísérő zenekarok muzsikálnak. A borkultúrát népszerűsítő rendezvényen Paskó Csabával is találkozhatnak az érdeklődők. A kirakodóvásár a fesztivál minden napján nyitva tart. Idén 80 kiállító portékája közül válogathatnak a vásárlók. A hímzett terítők, fából faragott dísztárgyak, agyagedények mellett ékszereket, apró ajándéktárgyakat, édességet és sok mást is kínálnak a régi, sok esetben már feledésbe merülő mesterségek űzői. Érdekesség, hogy a vásár keretében egy-egy magyarországi tájegység is bemutatásra kerül. Idén a mohácsi busók álarcait csodálhatják meg az érdeklődők. Az már hagyomány, hogy a Népkörben működő játszóház a fesztivál idején a főtérre költözik, ahol a legkisebbeket az életkoruknak megfelelő foglalkozások, játékok, érdekességek és mesék várják. A népszerű Ex Libris gyermekrajzpályázatot idén is meghirdették a szervezők, ahova a népi hagyományok ápolását bemutató grafikákat várják. A világ minden pontjáról érkező alkotásokból egy kis ízelítőt is kaphat a fesztivál
közönsége. A rendezvényen készült fotókat ez alkalommal is várják a házigazdák. A nyertes kép szerepel majd jövőre az
Ineteretno Fesztivál plakátjain.

A rendezvény hivatalos megnyitója 22-én este nyolc órakor lesz, akkor a szabadkai művelődési egyesületek táncosai és a
külföldi együttesek lépnek fel. Előtte a Juhász zenekar koncertezik a világzenei kisszínpadon, bemutatkozik a Crystal táncstúdió, valamint Bakos Árpád hangszerbemutatóval várja a gyerekeket a játszóházban. Már 21-én, a fesztivál nulladik napján is sok érdekesség várja a világpolgárokat. A gasztrofalu, a kirakodóvásár és a játszóház már ekkor megnyitja kapuját, este nyolctól pedig az Etnokor együttes lép fel a kisszínpadon. A fesztiválklubban a késő esti koncertek mellett nap közben is várják azokat, akik szívesen megismerkednének a fellépőkkel, kultúrájukkal, hagyományaikkal.

A programokról bővebben a www.interetno.net [1] oldalon és a Facebookon is olvashatnak, valamint az Etnopolisba szóló jelképes útlevélből is tájékozódhatnak. A világviszonylatban is jelentős fesztivál 26-án a fellépők felvonulásával és a záró ceremóniával ér véget.