essay help forum

A Népkör Magyar Művelődési Központ fennállásának 145 éve alatt mindig igyekezett, igyekszik a szabadkai és vajdasági magyar fiatalok, valamint a néphagyományokkal foglalkozó fiatal szakemberek munkáját segíteni. A Népkör Magyar Művelődési Központ fő célkitűzése a népművészeti hagyományok ápolása és az ezzel foglalkozó fiatalok szakmai és közösségi erősítése. A Népkör Magyar Művelődési Központ feladata a hagyományőrzés és a kulturális összefogás. A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ a Délvidék legidősebb, folyamatosan működő kulturális szervezete.
A Népkör Magyar Művelődési Központ már hosszú évek óta dolgozik gyerekekkel és igen fontos megoldandó, áthidalandó kérdésnek tartja azt, hogy az iskolai oktatási program keretében egyre
kevesebb lehetőség adott a kisdiákok kulturális képzésére. A Népkör egész évben népmese műhelyt szervez óvodások és kisiskolások számára, valamint megszervezte a II. Népmese fesztivált. A műhely célja a magyar népmesék világának megismertetése.
A Mesekuckó feltárja a gyermekek rejtett képességeit, bővíti szókincsüket, fejleszti megoldó készségüket, és segíti a gyermekek érzelmi intelligenciájának fejlődését. A foglalkozások a mese köré
épülnek: egy-egy mesehős megszemélyesítésével, jelenetek feldolgozásával, különböző mesei elemek elkészítésével, táncházak megismertetésével a foglalkozáson belül.
A Mesélő Népkör – Népmese fesztivál rendezvényünk célja az volt, hogy a 2018-as év folyamán tovább bővítsük és színesítsük a játszóházas programokat és ez által a résztvevő gyerekek egy átfogó képet kapjanak a vajdasági nemzetiségek kultúrájáról, néprajzi hagyományokról, hagyományvilágokról, szokásokról és kézműves mesterségekről.
Mesélő Népkör címmel fesztivált szerveztünk a legkisebbeknek, de a család minden tagjának is természetesen. A program elsősorban a gyermekek figyelmének, szövegértésének, képzelőerejének,
kézügyességének, zenei hallásának, ritmusérzékének, beszédkészségének, önbizalmának és kifejezőképességének fejlesztésére fókuszált. A Magyar Mesefesztiválon ma élő mesefák is részt vettek,
mint amilyen például Toldi István.
A fesztivált megelőzte egy rajz és meseíró pályázat. Óvodások és kisiskolások népmesei motívumokat megjelenítő alkotásaikkal neveztek a pályázatra. A legjobb rajzokból kiállítást szerveztünk, valamint a legjobb művek felolvasásra kerültek a fesztiválon. A bírálóbizottság elismerő oklevéllel díjazta a legeredményesebb munkákat a Mesélő Népkör – Népmese fesztiválon. Több mint 200 képzőművészeti alkotás érkezett be, valamint több mint 100 mesét írtak a kisiskolások a pályázatra. Külön öröm volt számunkra, hogy ilyen sokan részt vettek! A zsűri elmondása szerint nagyon sok igényes munka érkezett be, és nehéz volt a választás. A pályázat ünnepélyes díjkiosztójára február 17-én 16 órakor került sor a Népkör Magyar Művelődési Központban. Az eredményhirdetést követően megtekinthették a pályázati alkotásokból készült kiállítást az Oláh Sándor Körgalériában.
A gyermekeket egész nap gazdag programmal vártuk. A népmesék által gyermekeink nyelvünk sajátosságait ismerhették meg, de a magyar ember észjárását is megtanulhatták mesehallgatás közben.
A Népkör MMK jó kapcsolatokat ápol a Kecskeméti Rajzfilm Stúdióval, akik szintén részt vettek programunkban. A stúdió munkatársai kézműves foglalkozást tartottak a gyermekeknek, valamint
vetítést szerveztek a Magyar népmesék sorozatból.
A Mesélő Népkör – Népmese fesztivált farsang idején tartottuk. Mint minden évben idén is farsangi jelmezbállal kedveskedtünk a gyermekeknek. 2018-ban annyiban volt formabontó a már
hagyományossá vált jelmezbálunk, hogy csak magyar mesehősöknek, valamint a népmesékből megismert szereplők bőrébe bújt gyermekek vehettek részt a versenyben. A gyermekeket koncerttel is vártuk. A gyermekek egy több állomásból álló ügyességi- és készségfejlesztő kalandtúrán vehettek részt és kipróbálhatták magukat a logikai játékokban vagy készíthettek valami kreatívat a kézműves foglalkozásokon. A magyar népmese kincs számos kapcsolódási pontot mutat a népzenével és a néptánccal, a fesztivál is e köré szerveződött.
Minden foglalkozás a népmesék témájához kapcsolódott. A fesztiválon megmásztuk az égig érő fát, eltáncoltuk a cipellőinket, elhúztuk a nótánkat és a népmesék varázslatos világába merültünk. A 21. század egyik akadálya, hogy a fiatal nemzedékek kulturális identitása nem eléggé fejlődik ki, elveszítik a kapcsolatot a hagyományokkal és a kultúrával. Az ún. Z generáció szülöttei igazi digitális bennszülöttek, idejük jelentős részét online töltik. Rendezvényünk célja a néphagyományok népszerűsítése volt a gyermekek körében. A néphagyományokkal foglalkozó fiatalok szakmai és közösségi erősítése, valamint a néphagyományokra építő hasznos szabadidős elfoglaltság, érdeklődési kör kialakítása, illetve további közösségek, szakmai kapcsolódási pontok teremtése. Rendezvényünk értékmegőrző, értékközvetítő és közösségformáló szerepet lát el.
A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Bethlen Gábor Alap és a Szekeres László Alapítvány támogatták.

 

 

 

Meselo nepkor 2018 01