Néptánc szakosztály

Működése 1946-ra vezethető vissza. Azóta több száz tagja volt. Tevékenységében jelentős szerepet töltött be Báthory Katalin és Lackó Illés. Számos hazai, külföldi fesztiválon és rendezvényen sikerrel lépetek fel. A néptánc szakosztálynak kb. 150 fiatal a tagja van, akik 5 korcsoportban dolgoznak.
Művészeti vezetők: Szécsi Viktória, Pintér Krisztián, Rumenyákovity Kárlo
Néptánc oktatók:  Szécsi Viktória, Béres Szinita, Nagy Danyi Tímea, Pintér Krisztián, Ivanity Krisztofer, Rumenyákovity Kárlo

Róna táncegyüttes

A Róna Táncegyüttes a Népkör reprezentatív tánccsoportja. Tagjai a népművészet és a hagyományápolás lelkes elkötelezettjei, akik a tanulmányaik és munkájuk mellett magas szinten foglalkoznak ezzel a művészeti ággal. Minden év augusztusában a Népkör által megrendezett INTERETNO FESZTIVÁL (CIOFF) operatív lebonyolítói.
A Róna Táncegyüttes többszörösen kiváló minősítésével, magas szintű előadásaival a legrangosabb Kárpát medencei fesztiválokon már többször bizonyította, hogy a magyar nyelvterület legjobb néptáncegyüttesei közé tartozik.
A „Más (kor…)” című produkcióval, a „A legény aki kiállta a próbát” táncmesejátékkal és a „Mulatság” című táncelőadással a táncegyüttes átlépte a határt a klasszikus értelemben vett népi tánc koreográfiák és a néptáncra épített táncszínház között. Wass Albert: Nem hiába éltünk című előadásukat 2012-ben mutatták be melyet a Szalagfűző leánykórussal, valamint a horgosi Bartók Béla Művelődési Egyesület Gubanc táncegyüttesével vittek színpadra Kanizsán és Szabadkán egyaránt. 2013-ban létrejött előadásuk címe „Lakodalom itt is ott is…” mely előadással Újvidéken 2013-ban jól minősült eredmény értek el a budapesti Martin György Néptáncszövettség által szervezett Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán. 2012-ben indult az együttes a Fölszállott a páva televíziós vetélkedőben, ahol bejutottak a legjobb 12 táncegyüttes közé az elődöntőbe. 2015-ben a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán Szerelem című műsorukat mutatták be, melyet Kálló Béla rendezett. 2017-ben „Еgy leány a högyek között…“ című műsorukkal léptek a Minősítő színpadára, melyet Horváth Tibor és Zóka Éva rendezett. Előadásukkal jól minősült eredményt értek el. 2018 júniusában részt vettek Macedóniában a Gazi Baba Nemzetközi Néptáncfesztiválon. Számos koprodukciós műsorban vettek részt, más hazai és küldöldi táncegyüttesekkel és csoportokkal. Rendszeresen vesznek részt a térség néptánc versenyein, csoportosan és szóló kategóriában egyaránt.
Ezek mellett a Róna táncegyüttesben résztvevő táncosok kiváló táncoktatók is egyben. Számos hazai és külföldi gyermek táncfesztiválon és versenyen Kiemelt Arany, Arany és ezüst minősítésekkel tértek haza a Népkör gyermek tánccsoportjai. A Róna tagjai egész évben akreditált néptáncoktatói képzéseken vesznek részt a heti három próbanap mellett.A sikerekhez nagyban hozzájárult a táncosok kimagasló, és elszánt teljesítménye valamint a munkatársaink együttgondolkodása, odaadása.

Oktatók: Szécsi Viktória, Pintér Krisztián,

Szilaj táncegyüttes

A Szilaj táncegyüttes 2014-ben alakult Cifra táncegyüttes néven. Az együttest 10 és 14 év közötti gyermekek alkotják. 2015-ben újabb tánconi vágyó gyermekek csatlakoztak hozzájuk, így röviddel az évad kezdése után kiváltak a Cifra táncegyütetsből és Szilaj táncegyüttes névre keresztelkedtek. A táncegyüttes 2016-tól állandó részvevője a Kőketánc énekes népi gyermekjáték és néptánc vetélkedőnek valamint az Interetno fesztiválon megszervezett Vajdasági Néptáncegyüttesek Bemutató Színpadának. A csoport rendszeresen szerepel a szabadkai és környékbeli néptánc találkozókon és más rendezvényeken.

Oktatók: Béres Szinita, Rumenyákovity Karlo

 

Cifra táncegyüttes

A cifra táncegyüttes 2014-ben alakult, mondhatni a jelenelgi legfiatalabb tánccsoport, hiszen az együttest 6 és 10 év közötti gyermekek alkotják. 2015-ben újabb tánconi vágyó gyermekek csatlakoztak hozzájuk, így röviddel az évad kezdése után már közel 40 tagot számlált a csoport. A táncegyüttes 2016-tól állandó részvevője a Kőketánc énekes népi gyermekjáték és néptánc vetélkedőnek valamint az Interetno fesztiválon megszervezett Vajdasági Néptáncegyüttesek Bemutató Színpadának. A csoport rendszeresen szerepel a szabadkai és környékbeli néptánc találkozókon és más rendezvényeken.
Oktatók: Szécsi Viktória és Pintér Krisztián

Aranykapu táncegyüttes

A 2015/2016-os évad kezdésekor nagy igény mutatkozott a legkisebbek nem csak alkalmi, hanem rendszeres foglalkoztatására is, ezért útnak indítottuk az Aranykapu csoportot, melyben 3 és 6 év közötti gyermekek ismerkedhetnek meg a játékos néphagyományokkal, valamint a tánctehnika alapjaival.
Oktatók: Pál Klaudia és Béres Szinita