NICE TO MEET YOU!

Nice To Meet You! Azaz Örülök, hogy megismertelek címmel szervezett három napos foglalkozást fiatalok és gyerekek számára a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ. Az Európai Uniós támogatásoknak köszenhetően megvalósuló prorgam célja, hogy felgyorsítsa az EU megértő toleranciájának terjesztését a nyugat-balkáni országokban. Molnár Edvárd fotóiból kiállítás nyílt a projekt részeként.

Kartonpapírból készült játékokkal játszó gyerekek, kóborkutyát etető kisfiú, hordozókendőben pihenő csecsemő – többek között ilyen pillanatokat kapott lencsevégre Molnár Edvárd. A szabadkai fotóművész több mint egy éve kíséri figyelemmel a migránsokat. Az Úton, útfélen… című tárlatán azokat a fotóit mutatja be, amelyeken a gyermekek kerülnek előtérbe. Molnár Edvárd azt mondja, sok szívbszorító pillanatot élt át azalatt a bő egy év alatt, amíg a fotókat készítette. Két gyermeke van, így érzékenyen érinti, ha rossz körülmények között tengődő kicsiket lát.

A három napos programba a Népkör több olyan országot is bekapcsolt, amelyeket érint a migráció problémája. Ezek a következők: Horvátország, Macedónia, Románia, Lettország, Magyarország és Ausztria. Lehoczky Kristóf ausztriai önkéntes napi kapcsolatban van a menekültekkel. Az érdeklődő fiataloknak arról mesél, mi mindent tapasztalat ezidáig. Mint mondja, tudja jól, hogy sok probléma adódik a migrációs válság által, de ő igyekszik emberként tekinteni a rászorulókra.

A rendezvény ideje alatt olyan fontos témákről is szó esik, mint például az, hogyan vélekednek az Európai Unió állampolgárai a migrációs válságról. A szervezők arra is kíváncsiak, a gyerekek hogyan látják a menekültáradatot.

Augusztus 22-e és 24-e között Iinteraktív előadásokon és foglalkozásokon is részt vehetnek a gyerekek és a fiatalok a Szabadka főterén felállított sátorban.