Szentivánéji álom a Népkörben

William Shakespeare klasszikusát, a Szentivánéji álom című darabot mutatta be a Fabula Rasa Színjátszó Grund. A Népkör szakosztálya 2008-ban alakult meg, akkor általános iskolások alkották a csoportot. Idő közben egy generáció felnőtt, középiskolások lettek, így a szakosztály vezetői, Greguss Zalán és Ralbovszi Csaba két részre osztották csapatot, így alakult meg a Fabula Rasan belül a Színjátszó és a Gyermekszínjátszó Grund. Most a nagyok, középiskolások nyűgözték le a közönséget Shakespeare vígjátékával, amely Szentivánéjjel játszódik, azon a szerelmes éjszakán, amikor a hiedelmek szerint bármi megtörténhet.

A Fabula Rasa elsőként 2008-ban, a Népkör MMK karácsonyi műsorában mutatkozott be a közönségnek – mondja Greguss Zalán rendező, a szakosztály egyik vezetője.

–         A karácsonyi fellépést egy kisebb előadás, a Fából vaskarikát, majd 2009 tavaszán megvolt az első nagy bemutatónk,  A dzsungel könyve című musical, amely hatalmas sikerélmény volt a gyerekeknek. A következő években megjártuk a Pál utcai grundot, Örkény Egyperceseket játszottunk fél órában, a Négyszögletű kerek erdőben rendeztünk szavalóversenyeket. 2011-ben kettévált a csoport, középiskolás és általános iskolás csoportra. A nagyokkal B.B.Rozi Stranger in the night című darabját állítottuk színpadra, míg a kicsik Varró Dániel Túl a Maszat-hegyen című darabját vitték színre. Majd jött Tasnádi István: Rovarok és Weöres Sándor: A holdbeli csónakos című előadása. Sikerekben is volt részünk, csak a tavalyi évben öt színészi díjjal, legjobb rendezői díjjal, és ami számomra nagyon fontos, hogy mindenhol a legjobban együttműködő és legösszetartóbb csoport díját kaptuk. Szeretek a színjátszó grundon dolgozni, mert a jó munka mellett jó a hangulat is, különböző korosztályok, ízlések, igények, különböző iskolákból érkező gyerekek igazi barátok és színpadi partnerek lettek. Elégedett vagyok, mert a Népkör MMK támogatásával eljutottunk minden fesztiválra, amire szerettünk volna, remélem, hogy a jövőben, bővülnek még a lehetőségeink.

Dina Dedović – Tomić a kezdetek óta tagja a Népkör szakosztályának. Ma már ő is a középiskolások táborát erősíti. A Szentivánéji álomban Helénát alakítja.

–  Amikor elindultam a Fabulàba, mèg a negyediket kezdtem. Most elsős középiskolás vagyok. Nagyon sok minden történt velünk ez idő alatt. Sokat változtunk és fejlődtünk. Én úgy érzem nyitottabb,  szabadabb vagyok a színpadon, és ennek köszönhetően talán egy kicsit az életben is.  A próbák folyamán próbálom a legjobban színpadra vinni a tanárok elképzeléseit, legjobban megfelelni a követelményeknek. Mivel a legfiatalabbak közé tartozom a csoportunkban, próbálok felzárkózni. Zárkózottabb ember lévén, igyekszem kamatoztatni a Fabulában szerzett tapasztalataimat az életben is. Ezek a tapasztalatok közé tartozik a csapatmunka, az együttműködés, a kreativitás és a tolerancia is. Nagyon meglepődtem, amikor rám osztották Heléna szerepét, és nagyon nagy megtiszteltetèst éreztem. Ez a szerep nagyon nagy kihívás számomra, mivel a hős karaktere is igen messze áll tőlem, a partnerem is rendkívül erős egyéniség és tehetséges színjátszó. Attól tartottam, hogy nem tudom elég jól megformálni Helénát.

 

A Népkör Magyar Művelődési Központ általános iskolás csoportja, a Fabula Rasa Gyermekszínjátszó Grund hamarosan Litvai nelli: A lovaggá ütött vándor című mesejátékát állítja színpadra.