Ünnepel a Népkör – megkezdődött a 145. évad

Két napos rendezvénysorozatot szervezett a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ a 145. évad tiszteletére. Október 16-án, pénteken két előadást hallhattak az érdeklődők, mindezt kellemes, kávéházi hangulatban. A vendégeket dr. Takács Márta, az intézmény elnöke köszöntötte. Azt mondta, a Népkör elkészítette a következő öt évre szóló tervezetét, amely a hagyományok tisztelete, a polgári kultúra ápolása mellett folyamatosan újít, így mára közösségi térré vált az intézmény, ahol minden korosztály jól érezheti magát. A következő öt év során a Népkör egy tanulmánykötet kiadását tervezi, amely a 150. évfordulón jelenik meg. Ennek jegyében neves szakembereket hív meg az intézmény egy-egy előadás erejéig. A Népkör továbbá a vajdasági és anyaországi szaktekintélyek bevonásával kutatást folytat, amely témája többek között az, hogyan hatott és hat a Népkör a társadalomra. A tervezett tanulmánykötet és a munkafolyamat első lépése az ünnepi évadköszöntő kapcsán szervezett két előadás.

Elsőként dr. Dévavári Zoltán szabadkai történészt hallhatták a résztvevők, aki arról mesélt, milyen szerepet töltött be a Népkör a harmincas években. Azt mondta, korábban a Népkör nem csupán művelődési intézményként állta meg a helyét. A délvidéki magyarság politikai életében is jelentős volt.

Dr. Bárdi Nándor magyarországi történész arról is mesélt, a különböző korszakokban milyen szerepet töltöttek be a kulturális központok, művelődési házak a magyarság életében.

Az ünnepi évadkezdő esten egy kis kiállítást is megnézhettek a vendégek. A pannókon a Népkör múltját megörökítő cikkek, írások és egyéb dokumentumok kaptak helyet. A szervezők forralt borral kedveskedtek a vendégeknek.