Utazás a Kárpát-medencében – húsvéti hangulatban

Csonka Ferenc, a Népművészet Ifjú Mestere tartott hangszerbemutatót a Népkör Magyar Művelődési Központban. A fiatal muzsikus egyébként az egyetlen vajdasági hegedűművész, aki ezzel a címmel rendelkezik. A zenész elsősorban a vonós hangszerekkel ismertette meg a gyerekeket. Játékos, vicces módom mutatta be a hangszereket, közben kérdezgette a gyerekeket, akik szívesen elmondták, mennyire ismerik például a hegedűt, vagy a nagybőgőt. A hangszerbemutatót húsvéti táncház követte.

– A gyerekek nyilván ismerik az alapvető népi hangszereket, ezeket most megpróbáljuk más szemszögből bemutatni, hogy megismerjék mi a bőgő szerepe, vagy a brácsáé, hegedűé. Néhány kevésbé ismert hangszert is bemutatunk az érdeklődőknek. Ilyen például a bőrduda, ami nagyon régi hangszer.

A hangszerbemutató előtt a húsvéti kézműves foglalkozás sem maradt el. Kézműves mesterek segítségével készítettek a gyerekek ünnepi díszeket, apró ajándékokat és ékszereket.

Úri Szűcs Szilvia, a Népkör Tudatos Életkör szakosztály egyik vezetője azt mutatta meg az érdeklődőknek, hogyan lehet textilből cicákat készíteni, valamint karkötőket is font a legkisebbekkel. A varrott cicák egyébként nagyon népszerűek voltak a foglalkozáson.

Ökrös Csilla ismert szabadkai gyöngyfűző, ékszerkészítő a vázába, húsvéti ikebanába való nyuszik elkészítésében segített a gyerekeknek.

Telek Anna és Latyák Adrianna a karkötőkészítést élvezte a legjobban. A lányok azt mondják, nagyon jó hangulatban telt a Népkörben töltött délután, érdekes foglalkozáson vehettek részt, a kézművességet egyébként is nagyon kedvelik.

– Készítettünk ma díszített tojást és fonálból fontunk karkötőt a barátnőmmel. Nagyon jó hangulatban telt a délután – mondja Anna. Adrianna pedig arról mesélt, szívesen vesz részt kézműves foglalkozásokon, és a táncházat, a hangszerbemutatót is nagyon várta.