Utazás a Kárpát-medenécében… Táncházak a Népkörben

A táncház-mozgalmat népszerűsíti a Népkör MMK – minden alkalommal egy-egy tájegység szokásait dolgozzák fel a szervezők. A eképzett néptáncoktatókat, énekeseket, néprajzkutatókat, mesemondókat és oktatókat hívott meg az intézmény, akik rangos elismerésekkel rendelkeznek a népművészet és a hagyományápolás, az értékek átörökítése terén kifejtett tevékenységükért.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával erre az évre négy táncházi programot tervezett a Népkör. Szeptemberben volt a sorozat első rendezvénye, majd októberben ismét táncházra invitálta a Népkör a gyerekeket és szüleiket. Idén még két, néptáncot és népzenét népszerűsítő program várja a közönséget.

A következő november 26-án lesz. Akkor a bácskertesi, azaz kupuszinai népi értékek, a tánc, a zene, és az ünnepekhez közeledve az adventi és karácsonyi népszokások kerülnek előtérbe.

Az „Utazás a Kárpát-medencében…”  elnevezésű programsorozat részeként táncház, kirakodóvásár, népi viseletek bemutatása, mesemondás és sok más érdekesség várja a Népkörbe látogató gyerekeket és szüleiket. A rendezvényen az ismert népdalénekes, Csizmadia Anna szülei is jelen lesznek. Idősebb Csizmadia Anna és Csizmadia János a bácskertesi népszokásokat mutatja be a gyerekeknek. Anna elsősorban az ének segítségével prezentálja a kupuszinai értékeket, míg férje a néptáncra fókuszál.

Az adventi időszak kezdetén a karácsonyi ünnepkörhöz fűződő szokások, hiedelmek köré épülnek a foglalkozások. A szervezők célja a néptánc és a népzene népszerűsítse a gyerekek körében. A Népkör minden korosztály számára kínál programokat, így a kicsik és a fiatalok szülei, kísérői is kellemes órákat tölthetnek az intézményben a táncházak alkalmával. Az adventi vásár pedig az ünnepi készülődést is hangulatosabbá teszi. A Bácskertessel foglalkozó rendezvény november 26-án, 17 órától várja az érdeklődőket a Népkörben.

A következő táncház december 3-án lesz a Népkörben. Akkor a Mikulásvárásé lesz a főszerep tánc mellett.

A táncházi rendezvényeket a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával szervezi a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ. Az intézmény minden alkalommal  a fő elem, a néptánc köré sok más programot is kínál, így tartalmas szórakozási, művelődési és közösségi kikapcsolódási lehetőséget teremt a résztvevőknek.

A Népkör MMK táncházai voltak a leglátogatottabb ilyen jellegű rendezvények az elmúlt évtizedben Vajdaságban.

Jotekonysagi tanchaz Jotekonysagi tanchaz1